Deurmaat bepalen

Bij het bestellen van je deur is het van groot belang dat je ons de precieze maten doorgeeft. Bij nieuwbouw zal het kozijn heel nauwkeurig gemeten moeten worden. Bij vervanging van een bestaande deur kun je gewoon de oude deur opmeten. Hulp nodig? Dan komen onze vakmannen van de inmeet- en montagedienst tegen een meerprijs bij jou thuis.

Hieronder vind je de instructies voor het bepalen van de deurmaat. Let op: bepaal eerst of het om een opdekdeur of een stompe deur gaat. Volg je de instructies? Dan ben je verzekerd van het beste resultaat!

De eerste stappen (voor opdek en stomp)

  • Meet de hoogte van de kozijnopening op (zie figuur 1) aan zowel de linker- als rechterzijde. Houd rekening met de ruimte die eventueel nodig is voor een tochtvaldorpel.
  • De breedte van de kozijnopening meet je op drie verschillende plaatsen: onderaan, in het midden en bovenaan het kozijn. Er kunnen in de kozijnopening namelijk maatverschillen bestaan.

Vervolgstappen meten opdek deur

  • Breedte: ga uit van de minimale maat die je hebt gemeten (zie figuur 1). Trek van dat meetresultaat ca. 10 mm af om de juiste breedtemaat van je deur te bepalen.
  • Hoogte: ga uit van de minimale maat die je hebt gemeten (zie figuur 1). Tel bij dat meetresultaat 8 mm op (voor de opdekrand) en trek hiervan 3 mm af voor de naad aan de bovenkant van de deur en daarna 6 mm voor de ruimte onder de deur (de ruimte onder de deur is afhankelijk van de situatie en kan dus indien gewenst afwijken van 6 mm).

  • Voor het opmeten van de paumellehoogte, klik je hier.


Opmeten bestaande deur

Bij vervanging van een deur kun je ook gewoon de bestaande deur opmeten. Ga uit van de lange zijde (incl. opdekrand) voor het bepalen van de hoogtemaat (zie figuur 2). De breedtemaat wordt gemeten aan de korte zijde zonder opdekrand (zie figuur 3).

Vervolgstappen meten stompe deur

  • Breedte: ga uit van de breedste maat van de drie verschillende plaatsen die je hebt gemeten (zie figuur 1). Trek van dat meetresultaat 6 mm af om de uiteindelijke breedtemaat van de deur te bepalen. 

Een voorbeeld:
Je hebt je deur gemeten volgens figuur 1 en komt uit op een breedtemaat van 884 mm. Hier trek je 6 mm vanaf en komt dan uit op een breedtemaat van 878 mm. Dit is geen standaardbreedte maat. Dus kies je een grotere standaard breedtemaat voor je deurbestelling. In dit voorbeeld kies je een standaard breedte van 880 mm en zal de deur na levering iets geschaafd moeten worden. Kijk wel even naar de pagina ‘maximaal schaven & inkorten’ om te weten hoeveel je mag schaven aan de deur.

  • Hoogte: ga uit van de hoogste maat die je hebt gemeten (zie figuur 1). Trek van dat meetresultaat 3 mm af voor de naad aan de bovenzijde en daarna 6 mm voor de ruimte onder de deur (de ruimte onder de deur is afhankelijk van de situatie en kan dus indien gewenst afwijken van 6 mm).

Een voorbeeld: 
Je hebt je deur gemeten volgens figuur 1 en komt uit op een hoogtemaat van 2120 mm. Hier trek je 3 mm plus bijvoorbeeld 6 mm voor ruimte onder de deur vanaf. Je komt dan uit op een hoogtemaat van 2111 mm. Dit is geen standaardhoogte maat. Dus kies je een grotere standaard hoogtemaat voor je deurbestelling. In dit voorbeeld kies je een standaard hoogte van 2115 mm en zal de deur na levering iets geschaafd moeten worden. Kijk wel even naar de pagina ‘maximaal schaven & inkorten’ om te weten hoeveel je mag inkorten aan de deur.


Tip:
deur vervangen? Meet je oude deur!